Wandelroute

(klik op de kaart voor een vergroting)

U kunt de route ook lopen met de App>>

Een wandelroute biedt veel mogelijkheden een verhaal te vertellen. En wat is er mooier van het Lebuinuspad! HIER DE FOLDER >>

In het voetspoor van Lebuinus

Dit jaar is het 1250 jaar geleden dat Lebuinus via de Veluwe naar Wilp kwam. De komst van deze monnik was de aanloop naar de stichting van Deventer. De stad viert dit heugelijke feit het hele jaar 2018. Halverwege dit feestjaar, op zondag 17 juni, wordt het Lebuinuspad geopend, een wandelroute van 15 km van NS station Twello naar het IJsselhotel bij het pontje van Deventer. Tussen 10 uur en 16 uur zijn er diverse activiteiten langs de route.

De naamgever van het pad Lebuinus was een monnik die uit Engeland via Wilp de IJssel bij het latere Deventer overstak. Die oorspronkelijke route van Lebuinus heeft de Stichting ‘In het voetspoor van Lebuinus’  geïnspireerd om een wandelroute te ontwikkelen tussen Twello, Wilp en Deventer. Het Lebuinuspad wordt op 17 juni feestelijk geopend met activiteiten langs de route en een educatieve gratis app. Op die app vindt de wandelaar feiten en wetenswaardigheden over de route, de bezienswaardigheden en de geschiedenis van de streek.

Het Lebuinuspad op zondag 17 juni

De wandelroute start op het station Twello. Direct buiten het dorp passeert het pad over het Wilps landgoed de Kleine Noordijk. Op die plek kunnen wandelaars gedurende de dag genieten van  madrigalen en beeldhouwwerken. Vanaf 16.00 uur is er op het landgoed het jaarlijks terugkerend festival ‘Droomtuin’, met een verhalenverteller over de Groene Man, pianomuziek en andere optredens.

Hierna voert de route via Posterenk naar Wilp. Daar is Lebuinus in 765 na Christus zijn missie begonnen; bij een waterbron, die door veel mensen uit de streek werd bezocht voor verheerlijking van bronheiligen.  De naam Wilp is dan ook afkomstig van het Keltische woord voor waterbron: Huilpa. In de 11e eeuw is hier een dijkkerkje gebouwd dat naar Lebuinus is  vernoemd. Het is heel bijzonder dat het oorspronkelijke romaanse bouwdeel  al die eeuwen zo mooi bewaard bleef. Op 17 juni staat de kerk in Wilp open voor de wandelaar en is er een gevarieerd programma.

Tenslotte gaat het pad via de Bolwerksweg naar Deventer. De wandelaar krijgt de gelegenheid om op 17 juni gratis met het pontje over te varen naar de binnenstad van Deventer. Wilt u meer te weten komen over 1250 jaar Deventer, bent u van harte welkom in museum De Waag, waar op 17 juni de tentoonstelling wordt geopend ‘1250 jaar Deventer’.  Hoe is Deventer ontstaan? Welke inwoners speelden een rol in de geschiedenis van de stad? Wat heeft de rivier de IJssel betekend voor de ontwikkeling van Deventer? Het antwoord hierop vindt u in de tentoonstelling tot 30 september.

Meer informatie over het programma van zondag 17 juni en de route vindt u op:

www.sckn.nl (Stichting Cultuur Kleine Noordijk)
www.dorpskerkwilp.nl (Lebuinuskerk te Wilp)
www.museumdewaag.nl (Museum de Waag Deventer)
De route voert door een afwisselend landschap (landgoederen, uiterwaarden, historische binnenstad). De wandeling start en eindigt op het station (station Twello – via Wilp –  station Deventer) en heeft een afstand van ongeveer 15 kilometer. De app die voor de Lebuinusroute wordt ontwikkeld geeft een extra dimensie. Op de route worden op strategische plekken een aantal bankjes geplaatst. De bankjes zijn gemaakt uit hout van een eik langs de route en worden per stuk gesponsord door lokale bedrijven. Via deze bankjes dekken we onkosten van de route en zorgen we voor commitment en verbinding met de streek.