Het beeld van Lebuinus

Bron: Stentor – 19 januari 2008

DEVENTER – Op het pleintje voor het IJsselhotel moet het kolossale bronzen beeld komen te staan: vijf à zeven meter hoog (dit was een oorspronkelijk plan, inmiddels denkt de beeldhouwer aan 3 meter).
Een lopende figuur die kracht uitstraalt. “Je moet hem vanaf De Welle zien aankomen.”

De plek aan de overzijde van de IJssel zit vol betekenis want de missionaris Lebuïnus stak in de vroege middeleeuwen vanuit Wilp de IJssel over om het christendom te verspreiden onder de ‘wilde’ Saksen. “Als dertigjarige man had hij het lef om de ‘duisternis’ in te gaan. Hij was een moedig man.”

Schreurs heeft een model van het beeld gemaakt van zestig centimeter hoog. Hij is anderhalf jaar bezig geweest om tot dit beeld te komen, het vierde ontwerp. Op zoek naar afbeeldingen van Lebuïnus kwam Schreurs terecht bij latere middeleeuwse tekeningen en muurschilderingen waar Lebuïnus als bisschop werd afgebeeld, een voorstelling zonder historische basis. “Nu ben ik aan de beurt voor een interpretatie van de persoon Lebuïnus. Ik zoek het niet in een bisschop met een mijter, een staf en een aureool. Wat je ziet zijn de contouren van een mens. Het stelt niet Lebuïnus voor maar ik wil tot uitdrukking brengen wat er in hem omging. Het gaat om de emotie, de dynamische kracht. De vormen zien eruit als wilde natuur, rotsen waar water langs loopt als een rivierbedding, ”

Het meest recente beeld van Lebuïnus in de stad is een kleine onopvallende sculptuur aan de achterzijde van de Lebuïnuskerk, aan de Kleine Poot. Schreurs wil met zijn grote beeld bijdragen aan het historisch besef in Deventer. “Het heeft een educatieve kant. Ik zoek naar draagvlak. Het geeft cachet aan Deventer.” Voor het maken van het enorme beeld heeft hij een grote ruimte nodig. Het liefst wil hij eraan gaan werken in Deventer. “Dan kan ik ook scholen uitnodigen om te komen kijken.”

De kunstenaar heeft zich laten inspireren door Dirk Otten die een boek geschreven heeft over Lebuïnus, waarin hij hem neerzet als een ‘gedreven missionaris’. “Hij onderscheidt zich van Bonifatius en Willibrord”, zegt Otten. “Zij gingen met een bewapend escorte een gebied binnen dat militair gezien al rustig was. Lebuïnus niet. Hij stak met een klein groepje getrouwen de IJssel over.” Hij stichtte een kerk op de plaats van de huidige Lebuïnuskerk, even buiten de toenmalige Saksische nederzetting waarvan de bewoners hem bepaald vijandig gezind waren.

Bijna dagelijks wandelt Schreurs met zijn hond op De Worp. “Dan zie ik het pleintje voor het IJsselhotel en dan weet ik: hier moet hij komen te staan.” De plaatsing van het beeld is nog zeker geen gelopen race. De vergunning en de financiering is nog niet rond.

theo